Monday 15 April 2019

Navitrolla

Navitrolla / Heiki Trolla

Navitrolla (kodanikunimega Heiki Trolla; sündinud 10. augustil 1970 Võrus) on eesti maalikunstnik.

Elukäik

Kunstnikunimi – Navitrolla – on tulnud küla Navi, kust on pärit tema ema, ning küla Trolla, kust on pärit ta isa, nimede järgi. Lõpetas Viive Kuksi kolmeaastase Kunstistuudio. Õppis Tartu Ülikoolis geoloogiat, proovis astuda Kunstiakadeemiasse arhitektuuri ja maali õppima, kuid ei osutunud valituks. Osales 1990. aastal rühmitise "Lüliti" asutamises.

Aastal 1993 alustas ta tegevust vabakutselise kunstnikuna. Tema naivistlik maalimislaad tõi talle kiiresti tuntuse.

Aastail 1997–2001 tegeles Navitrolla aktiivselt galeriide pidamisega nii Tallinnas kui ka Tartus. Praegu asub ainuke ametlik Navitrolla galerii Tallinna vanalinnas, kus igaüks võib näha tema uuemat ja ka vanemat loomingut. Navitrolla ise elab ja töötab Lõuna-Eestis.

Looming

Viljelenud maali, graafikat ja tegevuskunsti, rohkesti töid on avaldatud postkaartidel ja kalendrites, teinud kujunduse Tallinki parvlaevale Galaxy.

Navitrolla kunsti on liigitatud küll naivismi, küll sürrealismi äärealadele. Sagedaseks motiiviks on mitmesugused loomad nende jaoks harjumatus keskkonnas ja unenäoliste maastike taustal (nt troopilisele Aafrikale omased loomad põhjamaises looduses). Visuaalselt ja maalitehniliselt meenutavad Navitrolla maalid omaaegset madalmaade talupojakunsti. Lihtsad olustikulised motiivid, peenelt väljatöötatud detailid ja teataval määral ka.
 





No comments:

Post a Comment